Nord­jy­ske rig­mænd de­ler fa­mi­lie­virk­som­he­der­ne: “Der er in­gen mil­li­me­ter­ret­fær­dig­hed her”

Storebror Jens Enggaard ejer nu familiens kranvirksomheder, og lillebror Asger Enggaard har byggeri- og developerkoncernen

FV_Asger-Jørgen-Jens Enggaard_jun20.jpg
Asger (t.v.) og Jens Enggaard (t.h.) med faderen, Jørgen Enggaard. Asger er leder af og nu også majoritetsaktionær i entreprenørkoncernen, mens Jens er det i krankoncernen. PR-foto: Michael Bo Rasmussen
Pro selvstændig
Eksklusivt for kunder
13. jul 2020 KL. 9:07

Det omfattende net af virksomheder ejet af Enggaard-familien, som er blandt landets mest velhavende, er splittet op i to og delt mellem 80-årige Jørgen Enggaards sønner, Jens og Asger.

Jens Enggaard, 52 år, har længe stået i spidsen for BMS-kranvirksomhederne, mens Asger Enggaard, 48 år, har været leder af entreprenør- og developerkoncernen A. Enggaard Holding.

Men de to og deres far har hidtil på kryds og tværs været aktionærer i selskaberne, der tilsammen har milliardomsætning – og milliardværdi.

Nu er der handlet aktier, så de to brødre er nu blevet ejere af hver sin del

Jørgen Enggaard, der er anden generation i familievirksomhederne, er med som bestyrelsesmedlem og er ejer af godt et par procent i hver koncern.

Afsluttet skifte

Dermed er sidste del af generationsskiftet i Enggaard-koncernen afsluttet, fastslår familien.

“Vi har gjort det af hensyn til næste generation. Asger og jeg stopper ikke lige foreløbig, så det er ikke noget, der skulle ordnes nu og her. Men vi har hver tre børn, der er lidt over eller under 20 år, og det bliver altså nemmere for dem til sin tid at håndtere, når der er færre ejere,” siger Jens Enggaard.

Asger Enggaard understreger, at det på lang sigt er bedst for virksomhederne med ejerledere i spidsen, at de har en beslutsom ejerkreds, og det sikres bedst ved at holde aktierne på et begrænset antal hænder.

De to brødre afviser begge meget bestemt, at de er blevet uvenner, og at det er derfor, at de har delt selskaber og værdier.

Ikke uvenner

“Nej, nej, vi er slet ikke uvenner. Vi har altid talt om, at den opdeling skulle laves på et tidspunkt. Og det var så nu, vi fik det gjort, så vi hver især ejer en majoritet og er leder af hver sin del,” fastslår Jens Enggaard.

Han fortsætter:

“Hidtil har vi som ejere og bestyrelsesmedlemmer kendt til aktiviteterne i alle de forskellige selskaber, men fremadrettet kan vi nu hver især holde fuldt fokus på vores egne forretninger.”

For at få regnestykket og aktiehandlerne til at gå op, så de to brødre fremadrettet sidder med stort set lige meget, har Jens Enggaard i dag ud over kranvirksomhederne også ejerskabet til Enggaard Ejendomme. Han fastslår:

“Men der er ingen millimeterretfærdighed her. Det havde vi ikke lyst til at gå ind i. Så vi har gjort det på denne måde.”

Faderen, som allerede tog fat på generationsskiftet i 1996, blev for et par måneder siden 80 år, og efter nedgang i A. Enggaard Holding A/S og fremgang i A. Enggaard Kraner A/S i 2019 er de bogførte egenkapitaler i krandelen plus familiens ejendomsselskab og i developer- og entreprenørdelen netop i år nogenlunde ens. Omsætningsniveauerne er ens.

På grund af ikke mindst udskudte projekter var toplinjen i Asger Enggaards koncern i 2019 på 1,9 mia. kr. – hele 800 mio. mindre end året før.

Nettoresultatet faldt med en tredjedel fra 153 mio. kr. til godt 100 mio. kr. Egenkapitalen var ved udgangen af 2019 bogført til 1,2 mia. kr.

Fremgang for kranerne

I krankoncernen, som bl.a. omfatter BMS Heavy Cranes og BMS Group, steg toplinjen derimod fra 1,6 mia. kr. til 1,9 mia. kr., mens resultatet efter skat også blev på godt 100 mio. kr., en vækst på små 15 pct. Den bogførte egenkapital her var 900 mio. kr. Egenkapitalen i A. Enggaard Ejendomme, som storebror Jens også ejer i dag, er på en kvart mia. kr.

I storebrorens kranvirksomheder var der i 2019, ifølge den seneste årsrapport, i snit godt 930 fuldtidsansatte i ind- og udland, mens der var lidt over 500 i lillebrorens entreprenørvirksomhed.Har du en exit-strategi? Børsens uddannelse "Gør virksomheden salgsklar" viser dig, hvordan du gør din virksomhed attraktiv for potentielle købere og investorer. Læs mere om de andre læringsmål, vi forpligter os til, her.