Ritzau Index

Få hele overblikket af valgresultatet 2019 her


I avisen bringer Børsen en anden type måling. Og det gør vi på grund af vores deadline.
Når vi går i trykken ud på aftenen, er Voxmeters interviewere fortsat i gang med at ringe rundt til den rullende meningsmåling. Den statistiske usikkerhed vil være for stor, hvis vi bringer den rullende måling uden den type vælgere, som først kommer sent hjem fra arbejde og ikke har tid til at tage telefonen før kl. 19.

Hvis vi bragte Voxmeters rullende måling i eksempelvis avisen tirsdag morgen, ville de nyeste tal være fra søndag eftermiddag og aften og ellers fra fredag og lørdag. Og da den rullende måling er bedst til at opsamle de umiddelbare ryk i løbet af valgkampen, vil det ikke give den store mening.

I avisen bringer vi derfor den måling, der hedder Ritzau Index. Og det er er i virkeligheden ikke én måling, men en samling af de seneste 15 målinger fra henholdsvis Voxmeter, Greens, Norstat, Epinion og Gallup.

Her vægtes de 15 målinger afhængig af, hvor gamle de er. Jo nyere målingen er, jo mere betyder den for udfaldet af indekset.

Målingens styrke er, at de enkelte institutter bruger forskellige metoder, og de differencer, det giver, bliver der dermed kompenseret for.

Svagheden er, at nogle af målingerne potentielt kan være gamle, og der kan være sket forskydninger i løbet af valgkampen.